15% от всички смъртни случаи в световен мащаб, свързани с COVID-19,

...
15% от всички смъртни случаи в световен мащаб, свързани с COVID-19,
Коментари Харесай

Изследване: Мръсният въздух допринася за 15% от смъртните случаи от коронавирус |

15% от всички смъртни случаи в международен мащаб, свързани с COVID-19, могат да бъдат приписани на дълготрайното излагане на нечист въздух съгласно интернационален екип от учени, управителен от откриватели от Германия, оповестяват Франс прес и ДПА.

Оценката, оповестена в сп.  " Кардиоваскюлър рисърч ", е направена от експерти от института " Макс Планк " за химия, Харвардския университет и кипърския Център за климатични и атмосферни проучвания и е основана върху разбор на замърсяването и данни за коронавирусната пандемия, предава Българска телеграфна агенция.

Според откривателите смъртните случаи, свързани както с COVID-19, по този начин и със замърсяването на въздуха, съставляват " евентуално предотвратима, несъразмерна смъртност " . Авторите на проучването считат, че излагането на нечист въздух утежнява съпътстващите заболявания , които могат да доведат до съдбовни последствия за здравето от вирусна зараза.

" В случай че към този момент имате сърдечносъдово заболяване, замърсяването на въздуха и коронавирусната зараза могат да основат проблеми, които да доведат до инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт ", споделя съавторът на проучването Томас Мюнцел от университета  " Йоханес Гутенберг " в Майнц, Германия.

Над 1/4 от смъртните случаи, свързани с ковид в Азия, могат да бъдат приписани на замърсяването на въздуха, пресмятат откривателите, спрямо 19% в Европа и 17% в Северна Америка.

Според формалните данни, предоставяни от университета " Джонс Хопкинс ", смъртните случаи в света в резултат на болест с ковид надвишават 1,1 милиона.

Втора вълна от инфекции обгръща Европа, като в някои страни се регистрират рекордни нови всекидневни случаи. Същевременно хоспитализациите и смъртните случаи се усилват по-бавно, в сравнение с по време на първата пандемична " офанзива " в интервала сред март и май, отбелязва ДПА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР